Saturday, 25 October 2014

Geert Noels over bankenlobby

U zat kort na de crisis in het Lamfalussy-comité dat een blauwdruk moest ontwerpen voor een hervorming van de financiële sector in België. Het eindresultaat was bijzonder vriendelijk. Hebt u die krachten zelf ondergaan?
Noels: ‘Kijk, in dat comité is zes maanden lang ernstig gewerkt. Maar de voorstellen om ‘too big to fail’ en systeemrisico’s aan te pakken, hebben de eindversie van ons rapport niet gehaald. Net zo min als mijn voorstel om een systemische schaal voor banken te ontwikkelen. Het plan was: hoe meer punten een bank scoort op die schaal, hoe hoger het risico voor de gezondheid van het financieel systeem. Op basis daarvan had je spaarders kunnen informeren of waarschuwen, als er tegenover de bovengemiddelde rente op hun spaarboekje ook bovengemiddeld risico schuilging. Een voorbeeld: KBC zou voor de crisis jaar na jaar gestegen zijn op die schaal, nadien jaar na jaar gedaald. En het zou het mogelijk maken om banken op een rechtvaardige manier te belasten. Mijn voorstel is niet gevolgd en vandaag betalen kleine banken proportioneel meer bankenbelasting dan grote. Neen, ik heb daartegen niet luidop geprotesteerd. Onze jurist zegt dat ik daarop beter niet terugkom, maar concludeer zelf maar wat er gebeurd is.’

oorspronkelijk artikel

1 comment:

Anonymous said...

Maar geloof je de "stresstest" van het ECB dan niet ofzo ?

25 banken zullen falen als de inflatie van Europe met 0.6% STIJGT (dat was het "rampscenario"). Natuurlijk ... de laatste keer dat de inflatie van de EU 0.6% was was meer dan 6 maanden terug, en de voorspellingen zijn erg unaniem dat deflatie in de EU niet meer af te wenden is tenzij Duitsland enorm van positie veranderd.

Dus wat iedereen wou weten, natuurlijk, is wat er zou gebeuren als er, zeg 0.5% deflatie is (zoals in Japan). Het lijkt me extreem veilig om te zeggen dat dat het gevolg zal hebben dat minstens 25 banken overkop gaan.

De banken zitten zelf ook vast natuurlijk. Ofwel houden ze hun geld bij, waardoor ze geen intrest krijgen, en geneukt zijn. Momenteel kunnen ze ook geen staatsobligaties kopen, aangezien die niet voldoende intrest geven. Dus ze moeten wel lenen. Maar wat doen ze dan ? (Kort antwoord : ze kopen S&P 500 aandelen, dus als de Amerikaanse beurs een correctie heeft van 10% die langer duurt dan een paar weken, of gewoon toevallig op het einde van de maand, blaast het Europese banksysteem zichzelf op).

Dus misschien best je eraan verwachten dat deze discussie zich binnenkort (na Kerstmis ?) van nul zal herbeginnen.