Monday, 29 September 2008

Robin Hoods gemene broer

U woont en werkt in België, net zoals ik? Dan heeft u dit weekeinde, net zoals ik, via de Belgische staat ongeveer 893 € aan Fortis cadeau gedaan. Reken even mee:
  • 12.18 miljard €: marktwaarde Fortis-groep bij sluiting beurs vrijdag
  • 3.74 à 4.68 miljard € min staatswaarborg: bod BNP Paribas en ING op Fortis-groep dit weekeinde
  • 11.2 miljard €: prijs betaald door Belgische, Nederlandse en Luxemburgse staat voor minder dan de helft van de Benelux-bankpoot (dus niet: de winstgevende verzekeringspoot, buitenlandse bankpoot, andere)
  • 4.68 miljard €, of 1068€ per werkende in België. Aan die prijs had de Belgische staat dus heel Fortis moeten kunnen kopen. Nu betaalt ze dat zelfde bedrag voor minder dan de helft van de problematische bankactiviteiten in België.
  • 1.97 miljard €, of 449€ per werkende in België. Dat is grofweg de prijs waaraan de Belgische staat de volledige Belgische tak had moeten kunnen kopen.
  • 965 miljoen €, of 220€ per werkende in België. Dat is grofweg de prijs waaraan de Belgische staat 49% van de volledige Belgische tak had moeten kunnen kopen.
  • Hoeveel mag een verzekeringsbedrijf met een marktaandeel van 23.3% in België kosten? Laat ons conservatief zijn en zeggen 200 miljoen €. Dan blijft het volgende over...
  • 765 miljoen €, of 175€ per werkende in België. Dat had 49% van Fortis Bank België mogen kosten dit weekend.
Hoe noem je dit? Omgekeerd socialisme? De gemene broer van Robin Hood? Iemand suggesties voor een kernachtiger omschrijving?

6 comments:

Batist Leman said...

"neo-liberalisme"? ;-)

Mark Van den Borre said...

Neen, beste, geen neo-liberalisme. Dat is iets heel anders.

Anonymous said...

Misschien moesten we allemaal een briefje naar Fortis sturen met een vriendelijk verzoek om elke belg voor 893eur aan aandelen te bezorgen?

XXX said...

Animal farm: iedereen gelijk voor de wet, maar de varkens hebben veel meer gelijk dan de rest.

Unknown said...

De beurskoers is gelukkig voor Fortis nog niet hetzelfde als de waarde van het bedrijf. Uiteindelijk gaat het hier om een bloeiend bankbedrijf. Persoonlijk denk ik dat de staat hier een koopje aan doet. Binnen een paar jaar staat de koers weer een paar keer hoger.

Nocturn said...

Zo is onze overheid, de zakkeren in de maatschappij hard aanpakken, maar de rijken krijgen steeds meer in hun schoot geworpen.

Begrijp me niet verkeerd, als fortis failliet gaat is dat een ramp voor de klanten, maar nu blijven de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze problemen buiten schot terwijl idd de belastingbetaler ervoor opdraait...