Tuesday 15 May 2007

Beter kiessysteem

"Eén mens, één stem", ok. Maar wat met kiesdrempels bijvoorbeeld? En waarom zijn er soms twee of meer kiesrondes nodig? Er bestaan slimmere kiessystemen. Iets complexer, maar veel efficiënter. Mits enige opbouw van vertrouwen bij kiezers ook veel democratischer.

Selectricity brengt slimme kiessystemen dichter bij de mensen. Het is een project van Benjamin Hill, medewerker aan het MIT. Probeer het uit!

3 comments:

Lisje said...

Het werk zoals gewoonlijk op basis van ip... maar ik vraag me af hoe dat dan zit als je bvb via telenet een nieuw ip krijgt toegewezen... dan kan je toch gewoon terug opnieuw stemmen, niet?

Mark Van den Borre said...

Lisje, selectricity wil mensen vooral iets leren: dat er slimmere methodes zijn om mensen om hun opinie te vragen. Formuleer je vragen op de juiste manier, verwerk ze op een slimme manier, en de beslissing zal veel meer een echte overeenstemming weergeven dan met botte methodes als "de meerderheid beslist".

Lisje said...

Inderdaad... ik besef dat ik met de verkeerde instelling ben gaan kijken... volgende keer beter mijn hoofd gebruiken :-p